top of page
Etsi
  • minnaarve

Uudet turkulaiset

Päivitetty: 2. marrask. 2022

Rakkaat uudet turkulaiset, tuoreet kaupunkilaiset,

Pormestarina saan usein kunnian puhua kotikaupungistamme, upeasta Turustamme, eri tilaisuuksissa ja erilaisille yleisöille. On kuitenkin aivan erityinen kunnia päästä kertomaan Turusta teille, joille turkulaisuus on ihan tuore juttu.

Turkulaiset ovat vahva yhteisö ja Turun suurin vahvuus on turkulaiset.  Turkulaisia ovat kaikki, jotka ovat valinneet kutsua tätä kaupunkia kodikseen, sillä Turku kuuluu kaikille.


Uskon, että tässäkin porukassa tarinoita Turkuun muuton taustalla on lähes yhtä monta kuin teitä uusia turkulaisiakin.

Tervetuloa Turkuun siis sinä, joka muutit tänne opiskelemaan. Et ole yksin, sillä Turku on koti peräti 40 000 korkeakouluopiskelijalle ja kuudelle korkeakoululle. Itseasiassa joka viides turkulainen on korkeakouluopiskelija. Opiskelijaelämä siis näkyy ja kuuluu kaupungissamme kaikkialla. Kaupungin vuotta tahdittavat monet opiskelijaperinteet vapun lakituksesta, Pikkulaskiaisen kautta Aurasoutuihin. Katukuvassa vilahtelevat haalarit ja kampusalueilla sykkii elämä. Toivon, että opiskeluaikasi Turussa on elämäsi parasta aikaa!


Tervetuloa myös sinä, joka muutit tänne työn perässä tai yrittämään. Turussa on monipuolinen ja vahva yrityskenttä. Kaupunkimme suurin kilpailukykytekijä on osaava työvoima. Erityisesti meri- ja lääketeollisuuden menestys alueellamme heijastuu myös muille aloille.


A warm welcome also to all of you who have moved to Turku from abroad. Whether you are an international student, visiting researcher, refugee or moved here for work, you are warmly welcomed to our international city. Turku is and has always been a multicultural city. Over a hundred different languages are spoken in Turku as native tongues, and there are people representing over 130 nationalities. Turku is an open-hearted and open-minded city – a city that belongs to everyone.


Tervetuloa myös sinä, joka muutit tänne rakkauden perässä. Olet epäilemättä tehnyt jo hyvän ratkaisun rakastuessasi turkulaiseen. Toivon, että rakastut samoin myös Turkuun. Amor vincit omnia – rakkaus voittaa kaiken, lukee jokirannassa sijaitsevan Casagranden talon seinustalla.  Arkkitehti Benito Casagrande onkin osuvasti todennut, että hänelle tuo lause on romanttisen ja lähimmäisen rakkauden lisäksi myös muistutus kotiseuturakkaudesta – rakkaudesta Turkua kohtaan.


Tervetuloa myös sinä, joka muutit Turkuun, koska halusit kokea kaupunkilaisen elämäntyylin. Kaupunkeihin muutetaan siksi, että siellä tapahtuu, siellä ihmiset ja ajatukset kohtaavat ja syntyy ja rakentuu koko ajan jotain uutta. Vuonna 2029 800-vuotta täyttävä Turku on Suomen vanhin kaupunki, mutta silti joka päivä kehittyvä. Tästä hyvä esimerkki on keskustan kehittämisen kärkihanke, jonka tavoitteena on keskustan kilpailukyvyn ja vetovoiman vahvistaminen niin liiketoiminnan, matkailun kuin asumisen ja viihtymisenkin näkökulmista. Hansa-korttelin alue, jossa nyt olemme ja uusi upea Kauppatori tässä laidalla ovat merkki elävästä kaupungista!


Tervetuloa myös sinä, joka muutit Turkuun, koska halusit olla lähellä kulttuuria. Kaupungillamme on eurooppalaisen kulttuurikaupungin sydän. Monet kulttuuripalvelumme ovat sijoittuneet Aurajoen ranta-alueelle ja puhummekin alueesta Kulttuurirantana. Tuomiokirkon ja Turun linnan väliseltä alueelta löydät mm. uuden Taiteen talon, kaupunginteatterin, Wäinö Aaltosen museon ja merikeskus Forum Marinumin. Rantaan on rakentumassa myös uusi Musiikkitalo ja Linnaniemen alueelle myös Historian ja tulevaisuuden museo. Turku on myös tapahtumien kaupunki. Turussa järjestetään muun muassa Suomen vanhin ja Euroopan toiseksi vanhin rockfestivaali Ruisrock, Suomen vanhin musiikkifestivaali Turun Musiikkijuhlat, kansainvälinen huippu-urheilutapahtuma Paavo Nurmi Games ja Suomen suurin keskiaikatapahtuma. Jokaiselle siis jotain. Åboregionen har också en rik tvåspråkig kultur. Vår stad är officiellt tvåspråkig med 5,5 % av invånarna som talar svenska som modersmål. Detta är en styrka som vi kan vara stolta över oavsett vårt modersmål.


Tervetuloa myös sinä, joka muutit tänne unelmien kodin löydettyäsi. Erilaisiin elämäntyyleihin ja elämänvaiheisiin löytyy Turusta monipuolisia asumisratkaisuja. Onpa unelma-asuntosi sitten keskustan sykkeessä, Aurajokirannassa, puutalokorttelien idyllissä tai luonnonläheisessä lähiössä hyvien kulkuyhteyksien päässä, niin Turku tarjoaa tätä kaikkea. Kaupungin kompaktin koon ansiosta välimatkat ovat lyhyitä ja asuntojen hinnatkin vielä kohtuullisia. Hyvien yhteyksien Turku on myös pyöräiltävän kokoinen kaupunki. Turussa elää myös vahva kaupunginosahenki – ehkä huomaatkin kohta kutsuvasi itseäsi turkulaisen ohella myös vaikkapa marttilaiseksi, runosmäkeläiseksi tai varissuolaiseksi. Arjen peruspalvelut kouluista päiväkoteihin ja terveyskeskuksista liikuntapalveluihin toimivat eri puolilla Turkua.


Tervetuloa takaisin myös sinä, joka joskus täältä lähdit, mutta nyt palasit. Paluumuuttajana kaupunki on sinulle jo monin tavoin tuttu. Ehkä elämänvaiheesi mahdollisti nyt paluun, josta olit jo pidempää haaveillut. Juurillaan on ihmisen hyvä olla.


Mistä syystä tahansa siis teitkin loistavan päätöksen muuttaa Turkuun, niin toivon, että saat mahdollisuuden rakentaa itsesi näköistä hyvää elämää avoimessa, toimeliaassa ja kansainvälisessä kotikaupungissamme.

Lämpimästi tervetuloa Turkuun sinä, joka valitsit tämän kaupungin kodiksesi. Vi är glada över att du valde Åbo till din nya hemstad och blev Åbobo. A warm welcome to all of our new residents!0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page