top of page
Etsi
  • minnaarve

Turusta ja tulevaisuudesta

Näin Maailman kaupunkien päivänä on hyvä katsoa hieman eteenpäin. Turku on tiiviisti Helsingin ja Tampereen kanssa kasvukolmiossa ja myös tulevaisuuden näkymät alueellamme näyttävät positiivisilta. Olemme olleet uutisssa viime viikkoina mm. asuntojen luottoluokituksen, alueiden välisen vetovoiman, kaupallisen keskustan vetovoiman ja väestönkasvun näkökulmista. (linkkejä blogin lopussa)


Noin vuodesta 2017 Turun seudulla alkoi voimakas rakennemuutos ja kasvun aika lääketeollisuuden, meriteollisuuden, autoteollisuuden ja it-alan vetämänä. Siihen aikaan vieraat kävivät Turussa kysymässä, että miten te tämän teette. Tämä sama kehitys on Turun seudulla edelleen käynnissä. Yksi sen näkyvimpiä osia on Turun yliopiston teknillinen tiedekunta, jonka laajennettu DI-koulutus alkoi syksyllä 2020. Koulutusoikeuksien laajentaminen herätti todella paljon vastustusta ympäri maata, mutta tiedekunta on ollut menestystarina, eikä kommentteja ole enää juuri kuulunut. Samaan kokonaisuuteen kuuluu Tunnin juna, jonka osioita rakennetaan jo Turussa ja Espoossa, sekä myös isona kaupunkikehityshankkeena Turun raitiotien ensimmäinen linja.

Kasvukolmion tulevan kehityksen ja koko Suomen kasvun kannalta investoinnit nopeisiin raideyhteyksiin ovat avainasemassa. Turun Tunnin juna on hankkeista pisimmällä ja radan rakennustyöt ovat jo käynnissä, niin Espoon kaupunkiradan, kuin Turun päärautatieaseman päädyissä. Tunnin junan pääasemaksi nousee Kupittaan asema ja sen ympärille rakentuva Tiedepuisto.



Kestävää kasvua ja elinvoimaa kärkihankkeilla


Turku on satsannut myös keskustan kehittämiseen. Vaikka Kauppatori on ollut pitkään remontissa, niin sekä Elävät kaupunkikeskustat -yhdistyksen että Rambollin teettämän selvityksen mukaan Turun keskusta on Suomen elinvoimaisimpia kaupunkikeskustoja. Nyt kun uusi Kauppatori on avattu ja Turun sydän sykkii jälleen elämää, keskustan elinvoima vain vahvistuu.

On totta, että tarvitsemme myös kaupunkikehittämisessä rohkeutta pysyäksemme vauhdissa mukana. Tulevaisuususkoa tarvitaan juuri nyt. Turun kärkihankkeiden toimeenpano on avainasemassa tulevaisuuden rakentumisessa.


Tiedepuisto on kaupunkikehityshanke joka nojaa kasvuun raideyhteyksien varassa. Tunnin juna, ratikka ja lähijunayhteys Saloon ovat osa kestävää kasvua. Kärkihankkeessa kehitämme liikkumista ja julkisen kaupunkitilan innovatiivista käyttöä yritysten ja korkeakoulujen kanssa. Tiedepuiston alueella on laaja työpaikka- ja koulutuskeskittymä: nyt jo alueella ovat yliopistokampukset ja AMK-kampus, tulevaisuudessa amiskampus ja uudistuva kansainvälinen koulu. Alueella toimii lukuisa joukko yrityksiä, jotka nojaavat yhteistyöhön korkeakoulujen kanssa. #Kupittaa #Itäharju #Tiedepuisto


Keskustan kärkihankkeessa vahvistamme keskustan elinvoimaa ja kehitämme kaupallista keskustaa, Aurajoen kulttuurirantaa ja Vanhaa kaupunkia sekä keskustaa viihtyisänä, isona elämyskeskuksena jossa tapahtuu aina. Sen sydämenä sykkii uusi Kauppatori. #eläväkeskusta #Kauppatori #Taiteentalo



Yhteisöllisyyden, hyvinvoinnin ja asuinalueiden tasapainoisen kehityksen kärkihanke pureutuu syrjäytymisen ehkäisyyn, alueiden välisen epäarvoisuuden madaltamisen, osallisuuteen ja yhteisöllisyyteen Turussa. #yhteisöllisyys


Osaamisen kärkihankkeen tavoitteena on mahdollistaa osaamisen uudistaminen kaikille, nostaa turkulaisten koulutustasoa ja vahvistaa Turun alueen osaamista laajemmin. Turku on Suomen paras ja suosituin opiskelijakaupunki ja Turun yliopisto on Somen suosituin yliopisto.


Osaamisen kärkihanke myös lisää Turun ketteryyttä reagoida työmarkkinoiden ja elinkeinoelämän tarpeisiin. #osaaminen


Kulttuurin kärkihanke tukee kaupunkilaisten hyvinvointia ja alueen elinvoimaa. Se vahvistaa ja edistää taiteen ja kulttuurin toimintaedellytyksiä Turussa yhteistyössä alan toimijoiden kanssa, niin taiteen vapaan kentän kuin instituutioidenkin kanssa. #kulttuuri



https://yle.fi/uutiset/74-20001953

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page