top of page
Etsi
  • minnaarve

Harkovan avustuslähetys

Järjestimme sähkö- ja lämmityskaluston keräyksen uuden ystävyyskaupunkimme Harkovan ja sen asukkaiden auttamiseksi. Pyysimme alueen yrityksiä, yhteisöjä ja ihmisiä toimittamaan etenkin sähkö- ja lämmityskalustoa, joista on talven tulle Harkovassa kova pula. Monet yritykset, yksittäiset ihmiset ja kaveriporukat ovatkin lähteneet mukaan. Ihan jokaiselle teille lämmin kiitos! Arvostan aivan valtavasti apuanne.


Sodan yksi pelottavimmista kuvista on siinä, miten nopeasti brutaali, lasten ja vanhusten hengestä piittaamaton hyökkääjä kylmien pommitusten takana pystyy muuttamaan kukoistavan elämän tuhkaksi, sirpaleiksi ja romuksi.


Harkova on Ukrainan toiseksi suurin kaupunki, jossa asui ennen sotaa n 1,4 miljoonaa ihmistä. Harkovan pääkieli oli venäjä ja siellä asuvilla oli läheiset siteen Venäjllle. Venäjä lienee kuvitellut, että se on ensimmäisten joukossa toivottamassa heidät tervetulleiksi. Mutta kuinka väärässä he olivatkaan. Harkovassa vahvistui nopeasti vahva isänmaallinen tunnelma ja halu puolustaa vapautta, isänmaata ja omaa tulevaisuuttaan. Ja kuinka kalliin hinnan se on joutunut siltä maksamaan.


Sodassa siviilit kärsivät aina eniten. Luvut kuolleista Ukrainassa ovat tyrmistyttäviä ja pysäyttäviä. Satoja kuolleita lapsia, tuhansia kuolleita ja loukkaantuneita siviilejä. Miljoonia traumatisoituneita ihmisiä. Siitä huolimatta, luvut eivät anna oikeutta jokaisen tuhotun tai loukkaantuneen ihmisen ja hänen läheistensä tuskalle. Heinäkuussa pysähdyin erään uutisen äärellä. Harkovassa 13-vuotiaan pojan ruumis oli peitettynä oranssilla peitolla ja hänen isänsä piti kuolleen poikansa kädestä kiinni itkien. Hän oli istunut siitä maassa, poikansa kädestä kiinni pitäen kaksi tuntia. Poika oli kuollut Venäjän pommituksessa.


Elokuussa solmimme ystävyyskaupunkisopimuksen Harkovan kanssa. Puhuessani videoyhteyden välityksellä kollegalleni, Ihor Terekhov, näytin sydämen, jossa oli Ukraina värit ja kerroin, kuinka sain sen eräältä pikku pojalta, joka juhli Ukrainan itsenäisyyspäivää Turun tuomiokirkon edustalla.


Syyskuussa Ukrainan joukot valtasivat Harkovan alueen takaisin hyökkääjältä. Sen jäljiltä koko alue oli kamalassa kunnossa.  Ukrainan voittojen jälkeen nöyryytetty Venäjänon kohdistanut raukkamaisen kostonsa kaupunkien siviileille pommitusten kaupunkia uudelleen ja uudelleen ja uudelleen.  Se pommittaa ohjuksilla, pommeilla ja levittää miinoja. Tarkoituksena on aiheuttaa mahdollisimman paljon aineellista vahinkoa ja vahingoittaa ihmisiä. Ja tehokkaasti ovat onnistuneet.


Ukrainassa alkaa olla kylmä. Useimmat rakennukset ovat vaurioituneet ja osa on asuinkelvottomia. Puhdas vesi, sähkö ja lämpö, jotka ovat meille itsestäänselvyyksiä, ovat siellä jotain, jota ei edes ole tarjolla tai jos on, niin vain ajoittain. Toiseksi suurin kaupunki on käytännössä täysin pimeänä, sähkökatkoksia on ja internetyhteydet ovat erittäin kortilla.


Turku kaupunkina haluaa auttaa uutta ystäväänsä, Harkovaa. Lahjoitamme aggregaatteja ja lämmittimiä, joista talven tullen on erityisen suuri tarve Harkovassa. Keräsimme siis näitä laitteita myös muiden lahjoituksina ja toimitamme ne perille.


Venäjän hyökkäyssodan pahuus on sanoinkuvaamattoman suurta. Sota tuo kuitenkin esiin myös ihmisissä hyvyyden ja halun auttaa. Me suomalaiset tiedämme liian hyvin, mitä on jäädä yksin ja siksi halumme auttaa Ukrainaa ja ukrainalaisia on ollut vahvaa koko hyökkäyssodan ajan. Se näkyi myös lahjoitusten määrässä Harkovalle. Pidetään yhdessä huolta, että valo voittaa pimeän. Slava Ukraini🇺🇦Auttaa voi myös lahjoittamalla rahaa kansainvälisten keräysten kautta. Raha-lahjoituksia voi tehdä muun muassa näiden organisaatioiden välityksellä: Punainen Risti, Unicef, Pelastakaa Lapset, SOS Lapsikylä, Plan International, UN Women, Kirkon Ulkomaanapu, World Vision sekä Fida.


Tavara- ja vaatelahjoituksia ukrainalaisille voi toimittaa lisäksi Raision avustuskeskukseen, jota ylläpitää Suomen Ukrainalaiset ry, osoite Raisiontori 6, aukioloajat ma-ti 10–15, ke suljettu, to-pe 10–15, la 12–15.)


Lisätietoja Harkovan avustuskeräyksestä ja muista tavoista auttaa löydät täältä: www.turku.fi/uutinen/2022-11-22_turun-kaupunki-toimittaa-jouluksi-avustuskuljetuksen-ukrainan-harkovaan0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page